Joulukuusi Ystadin torilla

Ihme. Mitä se on? Minusta on melkoinen ihme, kun jaksan joka ikinen vuosi ihastua adventin ja joulun viettoon. Iloitsen kaupallisesta joulusta, koska ihmiset saavat työtä ja toimeentuloa. Iloitsen joulun ilosanoman löytymisestä kaiken kiireen keskellä. Iloitsen siitä, kun huomaan, että Joulun ihme yllättää lasten lisäksi monet aikuiset: on riemullista valmistaa joulua. ’Hyvän Joulun’ ja ’Valoisan Adventin’ toivotukset, joululaulut hengellisin sanoin, nämä kristilliset elementit sopivat harvinaisen luontevasti myös meille jäykille ja oudoille suomalaisille! Näin lähellä on uskon syntymisen ja uskon täyttämän elämän löytämisen ihme.

Nobelisti Heinrich Böll kirjoitti kertomuksen varakkaasta saksalaisesta suvusta, jossa vanhalla isoäidillä jäi joulu päälle. Koska hän oli suvun suuri vaikuttaja, niin perhe aikuisine lapsineen, lastenlapsineen, setineen ja täteineen kokoontui kuuliaisesti jouluaaton viettoon. joka ikinen ilta. Huhtikuussa se oli jo melko tuskallista ja puuduttavaa suvulle, vaikka isoäiti nautti joka ilta aina uudesta joulusta. Varakkaimmat suvun jäsenet palkkasivat jo sijaisnäyttelijöitä itselleen, jotta saisivat vähän vapaata jokailtaisesta joulunvietosta.

Joulu saisi jäädä päälle meille kaikille. Ei aaton juhlan toistona, vaan sydämen uskona. Jeesuksen syntymä - Joulu - on silloin Jumalan asumista meidän sydämissä. Ja kun ajattelemme Jeesusta: lasta, heikkojen ja sairaitten auttajaa ja ystävää, kärsivää Vapahtajaa ristillä…niin tuo Jumala sydämessä ei ole pelottava vieras, vaan turvan ja rauhan tuoja, masennuksen ja yksinäisyyden poistaja, ilon ja voiman antaja. Eikä vain adventista jouluun, vaan joka päivä tästä hetkestä Taivaaseen asti.

Ystadin torille on pystytetty joulukuusi ( Näin sen Ystadin kotisivuilla, painalluksella ’Ystad just nu’). Tuo netin kautta tuttu tori tekee minut ihmeen iloiseksi. Jopa rakkaat ruotsalaiset ymmärtävät Joulun päälle!

Siunausta adventtiin ja Jouluun.

Jeesus kanssasi ja sydämessäsi.

Heikki Linnavirta, kirkkoherra