Otroligt spännande - mahdottoman jännittävää!

Nuoremmalla pojallani Matilla alkoi lukiossa uusi opintojakso.

- Muuten helppo, mutta äidinkieli on vähän hankala.
- Miksi?
- Kun täytyy pitää niitä esitelmiä ja väittelyitä…Täytyy esiintyä.

Mitä pelättävää on julkisessa esiintymisessä tai puheenpidossa?

Kun itse olin lukiossa pidin seitsemän minuutin esitelmän aiheesta ”Kalevalan vaikutus musiikkiin” yhdessä minuutissa. Ja siihen minuuttiin sisältyi musiikkinäyte ja Sotkamon lukion ainoan levysoittimen rikkominen. Tuon esitelmän jälkeen en enää lukiossa esitelmiä pitänyt. Ryhdyin totaalikieltäytyjäksi.

Ja tässä sitä on oltu papin hommissa, puhujan ja saarnaajan ammatissa yli kaksikymmentä vuotta. Jumalalla on huumorintajun lisäksi, myös taito ja halu muuttaa meitä. Hän haluaa hukuttaa meidät hyvillä lahjoilla. Uskallus puhua, kertoa mielipiteensä ja ajatuksensa. Se on Jumalan lahjaa koululaisille, opiskelijoille, työssäkäyville ja vanhuksille myös. Aina voi aloittaa sen rohkeamman elämän, kun kerran Jumala näitä lahjoja tyrkyttää. Ehdottomasti myös tänään.

Rakas ystävä. Seuraavan kerran, kun olet oikein jännittävässä esiintymistilanteessa, niin ajattele jännityksesi sijaan vaikka minua ’jännityksen mestaria’ nuorena poikana luokan edessä valmiina laittamaan grammari soimaan saatesanoilla: ”Tässä säveltäjä Hannikaisen taidonnäyte Kalevalan vaikutuksesta musiikkiin”. Levysoitin päälle vapisevin käsin ja Kräts! Neula tuusan nuuskana ja äänilevy halki!

Tilanne täynnä komiikkaa ja huumoria. Ilmassa naurua ja hekotusta. Vain yksi onneton…Minä. Miksi? Aloittaessani esitelmänpidon en ajatellut Kalevalaa, en säveltäjiä, en muita oppilaita, vaan itseäni.

- Kuinka minä pärjään?

- Kuinka minä onnistun?

- Kuinka minä osaan?

Tässä avain rohkeuteen. Älä ole itsekäs. Avaa silmäsi ja katso ulospäin. Ajattele muita ja mitä voit muille välittää sanoillasi. Ajattele, mikä etuoikeus sinulla on olla äänessä ja muut ovat valmiita kuuntelemaan. Puhu ja nauti. Käytä lahjojasi, joita Jumala on sinulle antanut.

Jeesus kanssasi, ystävä. Sinä osaat vaikka mitä! Tälläkin hetkellä Jumala ajattelee sinusta hyvää ja iloitsee lahjoistasi. Käytä niitä vapaasti ja kaiken aikaa. Ne lisääntyvät käytössä!

Terveisin Heikki Linnavirta, kirkkoherra