Elokuun suurkonsertit kivikirkossa >
  Elokuun Suurkonsertti

Esittelyt:

Petteri Salomaa

Petteri Salomaa

Petteri Salomaan laulajanura käynnistyi Lappeenrannan laulukilpailun voitosta 19-vuotiaana vuonna 1981. Oopperadebyyttinsä hän teki Suomen Kansallisoopperassa 1983 Figaron häiden Figarona. 1986-1992 hän vieraili säännöllisesti Drottningholmin linnan teatterissa Tukholmassa Mozartin oopperoiden päärooleissa ja 1987 Papagenon roolissa mm. Genevessä ja Amsterdamissa. Yhdysvaltain debyytti tapahtui samoihin aikoihin Detroitissa Figaron häiden Figarona. Freiburgin oopperassa Salomaalla oli kiinnitys 1989-91.

1990-luvun alkupuolella Salomaan oopperatehtäviä olivat mm. Papagenon, Guglielmon ja Robinsonin (Domenico Cimarosan Salainen avioliitto) roolit Frankfurtin oopperassa 1992-93, Don Giovannin nimirooli Stuttgartissa (Stuttgarter Hofkonzerten), Purcellin Kuningas Arthurin esitykset Chatelet-teatterissa Pariisissa ja Covent Gardenissa Les Arts Florissants -yhtyeen kanssa sekä Suomen Kansallisoopperassa Erik Bergmanin Det sjungande trädet -oopperan kantaesitys ja levytys. Vuosina 1996-2000 Salomaa vieraili Suomen Kansallisoopperan ohella mm. Oslon, Malmön, Triesten, Dresdenin, Düsseldorfin ja Geneven oopperoissa sekä Legrenzin oopperan La Divisione del mondo esityksissä Innsbruckin vanhan musiikin ja Schwetzingenin festivaaleilla. Viime vuosina Salomaan oopperatehtävät ovat keskittyneet Suomen Kansallisoopperaan, jossa hänen roolejaan ovat olleet mm. Cosi fan tutten Guglielmo, Haydnin Orlando Paladinon Pasquale, Lemmenjuoman Dulcamara, Rossinin Matka Reimsiin -oopperan espanjalainen aatelismies Don Alvaro ja Klinghofferin kuoleman Kapteeni. Viimeksi mainitussa roolissa hän vieraili myös Prahan kansallisteatterissa keväällä 2003.
Oopperatyöskentelyn ohella Petteri Salomaa on kysytty konsertti-, oratorio- ja lied-laulaja. Hän on esiintynyt keskeisissä oratoriotehtävissä pohjoismaisten orkestereiden lisäksi mm. Skotlannin kamariorkesterin, San Franciscon sinfoniaorkesterin, Rotterdamin filharmonisen orkesterin, Birminghamin kaupunginorkesterin sekä Israelin ja Berliinin filharmonikkojen kanssa. Lied-laulajana hän on esiintynyt omissa konserteissa ja myös kamariyhtyeiden kanssa kaikilla tärkeimmillä kotimaisilla festivaaleilla sekä useissa Euroopan maissa. Hänen pianistipartnerinaan on näissä konserteissa usein toiminut Ilmo Ranta. Muita säännöllisesti Salomaan kanssa esiintyviä pianisteja ovat olleet Tuija Hakkila ja Olli Mustonen.

Salomaan määrältään yli kolmeenkymmeneen nousevista levytyksistä, joista monia on palkittu kansainvälisin palkinnoin, mainittakoon Figaron häiden Figaro, Beethovenin yhdeksännen sinfonian bassosoolo Roger Norringtonin johdolla, Mendelssohnin Elias kapellimestarina Philippe Herreweghe sekä Frank Martinin Golgotha Wienissä tehtynä levytyksenä. Salomaa on toiminut vuodesta 2000 myös Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana. Keväällä 2003 hän suoritti ensimmäisenä oopperalaulajana musiikin tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa ja toimii syksystä 2003 lähtien saman laitoksen laulumusiikin professorina. Salomaa on aiemmin esiintynyt Tapiola Sinfoniettan solistina mm. oratoriotehtävissä, Espoon oopperan tuottamassa G. Verdin Falstaffissa Fordin roolissa sekä kapellimestari-laulusolistina Domenico Cimarosan teoksessa Il maestro di cappella.