Fazerin kultapaahdonkeltaisessa Pappilassa jultiden ’96

O tempora o mores (vapaa suomennos: Johan nyt on markkinat)

Muinaiset egyptiläiset rakensivat valtavat pyramidit ja ne sfinksit. Nykyään egyptiläisistä ei ole muuhun kuin odottamaan Niilin tulvaa. Edellä mainittu viisaus on teoksesta ’Asterix ja Kleopatra’. Minulla on sellainen nykyegyptiläinen olo: Ei särmää, ei intoa, ei tulta, ei näkyjä eikä haaveita!

Olenpahan vain urautunut pappipahanen vanhoillisessa pitäjässä, jossa suurin ihmettelynaihe on ruotsalaiset katuvalot. Ne pylväät kun ovat ihan onttoja. Kuin skånelaiset.

Luen par’aikaa kirjaa nimeltä ’Joulumysteerio’. Se kertoo matkasta kahdentuhannen vuoden taa sinne Betlehemin jouluun. Matka kulkee tämän päivän Norjasta läpi Euroopan Betlehemiin ja Jeesuksen syntymähetkeen. Matkaseurueeseen kuuluu pieni tyttö, enkeleitä, paimenia, tietäjiä ja lampaita. Kirja ei ole järin ihmeellinen, mutta siitä se ainakin muistuttaa että elämässä on muutakin kuin tutut kuviot, harmaa arki ja tarkoitukseton eläminen päivästä ja viikosta toiseen.

Jumala voisi minusta näyttää meille enemmän välähdyksiä ja maistiaisia taivaan iloista ja kenties Jumala voisi antaa sen kyvyn nähdä näkyjä ja elää enemmän uskon varassa. Silloin sitä saisi taas sellaisen oikean seikkailumielen ja odotuksesta nousevan ilon:

- Tänään on hieno elää! Mitä parempaa Jumala tarjoaa huomenna?

Kerron vielä muutaman sanan kolmannesta kirjasta: Tämä kirja on täynnä kertomuksia arjen sankareista, tärkeistä korvaamattomista ihmisistä: isistä ja äideistä, isovanhemmista ja myös lapsista, jotka elivät vain vähän aikaa maan päällä. Kirjassa on myös kertomuksia tärkeistä hengellisen kasvun ja uskon syntymisen paikoista. Myös kertomukset uskon puuttumisesta ja epäuskon ahdistuksesta löytyvät kirjasta. Elämänmakuinen ja tärkeä kirja! Tämä kirja julkaistaan vuonna 1998 (Jos Jumala suo). Sen aineisto on kasassa kevään kynnyksellä 97. Kirjan kirjoittajia ovat monet karjalohjalaiset, kesäihmiset, kaikki ne, joita Karjalohjan hyvämaineinen seurakunta on jollain tavalla koskettanut. Lähetä oma kirjoituksesi, rukouksesi, juttusi minulle tai lähetä vaikka joku valokuva. Odotan sinulta postia!

Viime aikoina olen miettinyt paljon kasvatukseen ja moraaliin liittyviä asioita. Sitä kuinka opettaa lapsia, nuorisoa ja aikuisia elämään kristillisen arvomaailman mukaisesti. Kymmenen käskyä olisi edelleen hyvä ohje. Rakkauden kaksoiskäsky: Rakasta Jumalaa ja lähimmäistäsi… Sekin olisi aivan ajankohtainen, mutta jotenkin tuntuu että tässä maailmassa ja tässä maassa ovat vallalla toiset arvot.

Poliitikot ovat epäluotettavia, ammattiyhdistysihmiset (ne johtajat) ajattelevat vain omia etujaan. Kirkko ja seurakunnat hääräävät melko turhia asioita. Ei selkärankaa kellään, ei ketään, joka sanoisi: - Niin ei saa tehdä. Se on väärin Jumalaa ja toisia ihmisiä kohtaan. Itsekkyyden aikaa elämme niin että kohina käy.

Jos vähän selkokielistän: Eduskunnan puhemies kirjoittelee ihan tolkuttomia työkavereistaan. Ammattiyhdistyspomo käy luennoimassa ja laskuttaa luennosta puolison firman kautta ja sanoo: Näinhän kaikki tekevät. Ja kirkon piirissä meillä on kauhea tarve miellyttää kaiken maailman pakanoita ja olla hovikelpoisia: Yök!

Herra varjelkoon meitä, pöllöjä ja enkeleitä!

Joulumieltä ja uutta starttia!
Heikki Linnavirta, khra.
Terveiset Mallelta ja lapsilta!