Kirkkoherra Heikki Linnavirran seurakuntakirjeitä karjalohjalaiskoteihin, kesäkarjalohjalaisille ja sinulle.

vuosi:
kevät talvi
Kevättä 1996 Karjalohjan kurpizzan keltaisessa Pappilassa

”Siinä on reikä!” (ruisleipämainoksesta)

Kyllä nämä neljä vuodenaikaa on mahtava keksintö Jumalalta. Minä en osaa vieläkään päättää mistä pidän eniten. Kuitenkin menevä talvi on ollut paras kahdeksaan vuoteen. Lunta, jäätä, pakkasta… kaikkea tarpeellista. Vaikka niin paksua jäätä ei Lohjanjärvellä tule koskaan olemaan että minä autolla kulkisin jään yli Lohjansaareen. Mutta nyt on kevät alullaan ja Pääsiäinen, mahtava juhla ovella!

Olen pitänyt kevyttä paastoa. Todella kevyttä: En syö suklaata, kotona en syö makkaraa enkä lihaa (Onneksi on ollut kinkerikierros ja muutama syöntikeikka Päiväkumpuun eli ihan lihatta en ole ollut), ohrapitoiset saunajuomat on myös olleet boikotissa. Jollakin tavalla on kuitenkin mukava myös ulkonaisesti valmistua Pääsiäiseen ja ylösnousemuksen juhlaan! Jeesus on noussut kuolleista ja valmistanut minulle tien ikuiseen elämään. Saan olla tällainen etuoikeutettu ihminen. Niin kuin aivan varmasti myös Sinä! Mitä muuta voi sanoa tai ajatella kuin: Kiitos Herra elämän lahjasta!

Vieraita kulkijoita käy aika usein kirkonmäellä ja ne jaksavat ihmetellä mitä sana ’hyvämaineinen’ tarkoittaa. Miksi meidän seurakunta on hyvämaineinen seurakunta? Mielialasta riippuen tuo selitys aina vaihtelee, mutta jotakin tällaista se tarkoittaa (jos joku sinulta kyselee): Mika Waltari oli hyvä kirjailija. Hänen historiallisessa romaanissaan Mikael Karvajalka nuori maailmanmatkaaja kulkee läpi Eurooppaa 1400-luvulla. Nuori Mikael ajautuu kyliin ja kaupunkeihin jotka poikkeuksetta ovat hyvämaineisia. Erityisen kunniallisia ja hyvämaineisia ovat kaupungit joiden edustalla matkalaisia tervehtii hirsipuu; siinäpä kaupunki missä eletään ihmisiksi kurissa ja nuhteessa!

Jos keskiajan Euroopan kaupungit olivat hyvämaineisia, paljon ennemmin meidän vaatimaton ja hurskauteen pyrkivä seurakunta on hyvämaineinen: Me emme riitele emmekä tappele koskaan. Emme koskaan aseta itseämme toisten yläpuolelle. Tyydymme vähäiseen paikkaamme ja iloitsemme vilpittömästi kun naapuri ja tuttava menestyy. Emme osaa kadehtia ketään… Näin hyvämaineisia olemme periaatteessa, toiveissamme. Käytännössä vähän tökkii, mutta kyllä se siitä!

Lyhyesti: Hyvämaineinen tarkoittaa sitä että Jumala ei ole tosikko ja mekin alamme aavistaa siitä jotakin!

Rakas ystävä. Käy kirkossa Pääsiäisaikaan ja keväällä muutenkin. Ehtoollispöydästä ja yhteisestä jumalanpalveluksesta saat evästä arkeen. Jaksat itseäsi paremmin, samoin ystäviäsi ja läheisiäsi, opit jopa sietämään tai peräti rakastamaan niitä vaikeitakin ihmisiä. Jopa minuakin? No ajan kanssa ja hiljallensa.

Meillä käydään ahkerasti kouluja ja päiväkotia. Minä olen usein päivisin ainoa kotimies kahden kissan kanssa. Rauhallista mutta mukavaa. Lasten koulut menee ihan mukavasti. Maija-Sofia on alkanut viihtyä päiväkodissa ja Malle taitaa olla erinomaisen ahkera koulussaan. Ei minun kouluaikana noita numeroita oltu vielä keksittykään (ysejä ja kymppejä). Meillä oli etupäässä nelosia ja vitosia.

Herran haltuun ystävä. Mieti Jeesuksen sanoja sinulle: ”Minä olen sinun kanssasi kaikki päivät maailman loppuun asti”.

Glad påsk sano rairuoho.
Heikki Linnavirta, khra sekä Malle ja ihanat lapset.