Historiayhdistys
Kansalaisjuhla 14.9.2003

'Mika Waltari -stadilainen ja kesäkarjalohjalainen'
Kansalaisjuhla Lasikirkosssa sunnuntaina 14.9.03 klo 16

Juhla alkaa kahveilla ja lähes vapaalla seurustelulla. Tarjoilusta vastaa Karjalohjan Martat.

Alkusanat
  Yhteislaulu
  Stadilainen ja kosmopoliitti tulenkantaja
  Yksinlaulua
  Mansikkapaikka
  Valon tietä vapauteen - arvojen     uudelleenarviointia sadan vuoden takaa
  Yksinlaulua
  'Jos on usva vuonna, niin on halla     heinäkuussa ja talvi keskellä kesää'
    - tulevaisuuden ennustamisesta     karjalohjalaisessa agraariyhteisössä.
  Yhteislaulu

-Heikki Linnavirta
-Virsi 581
-Pekka Karhuvaara
-Eeva Tammi, säestys Jukka Ollila
-Kari Lehtola
-Veikko Kallio

-Heikki Orama, säestys Jukka Ollila
-Anne Heimo

-Virsi 462

Järjestelyt Seurakunta, Kunta ja Historiayhdistys

Valoisaa ja Jumalan siunaamaa syksyä, ystävä

Olet erinomaisen tervetullut Historiayhdistyksen Syysjuhlaan, Karjalohjalle. Pöytä on katettu hyvillä kahveilla, pullalla ja esityksillä. Kaksi aihetta kirjoittajiltamme ja kaksi kesäasukkailta, musiikkia yksin ja erikseen ja ennen kaikkea yhdessäoloa lepopäivän iloksi.

Historiayhdistyksemme perustettiin 4. maaliskuuta 1999. Ammatillisesti pätevät ja ansioituneet kirjoittajat ovat olleet ahkeria ja olemme aikataulussa. Tavoite Karjalohjan Historian tekemisessä on tietysti ennallaan: Tieteellisesti pätevä, luettava ja ulkoasultaan ensiluokkainen Karjalohjan Historia ilmestyy vuonna 2004.

Kansalaisvaltuuskuntamme jäsen, tohtori Jaakko Lassila kuoli 4. heinäkuuta 2003. Hänen työnsä ja tukensa Karjalohjan Historia -hankkeen parhaaksi oli merkittävä. Meitä hallituksen jäseniä Lassila jaksoi aina kannustaa ja rohkaista. Olemme tästä hyvin kiitollisia. Olen kutsunut Rouva Arnevi Lassilan Yhdistyksemme kummiksi. Tervetuloa mukaan.

Rakkaat ystävät. Suurin mahdollinen yksimielisyys, toisten kunnioittaminen ja nöyryys ovat niitä keinoja, joilla saamme yhdessä kirjattua ylös Karjalohjan historiaa nykypäivään asti. Tulemme onnistumaan erinomaisesti. Mitään näppituntumaa minulla ei asiasta ole, ei aavistuksia eikä näkyjä, vaan Jeesuksen opetuslapsen usko: Meille käy elämässä hyvin. Voimme rentoutua ja ottaa iisisti.

Tervetuloa juhlaan!

Stocmannin huonekaluosaston kalleimmassa nojatuolissa Heikki Linnavirta, Karjalohjan Historiayhdistyksen puheenjohtaja

Kuvallinen matka Karjalohjan menneisyyteen

Karjalohjan historiaan on mahtunut monenlaisia ääniä. On räätäleiden neulanpistoja ja suutareiden kopauksia, pajojen kalsketta ja ajurihevosten kopsetta. Työnsä ääressä karjalohjalainen on usein hiljaa mutta jälkeensä jättää parasta mitä on kyennyt. "Valoa kansalle" julisti Oskar Kilpinenkin, puujärviläisen ratsutilallisen poika ja valoi ihmisiin voimaa kehittyä paremmiksi. Jos muu ei auttanut, oli kerrottava kuinka asioiden piti olla tekemällä kirja. Kilpinen oli paikkakunnan ensimmäinen kustantaja, joka osasi ottaa myös valokuvan.

Historia kertoo elämän arjesta. Työn keskellä oli kuitenkin juhlahetki. Istuttiin kuvaajan edessä, miehillä valkoinen paita ja naisilla sileä mekko, oli huoliteltu rusetti ja kovat kaulukset - oltiin hyvännäköisiä vaikka sitä ei itse kerrottukaan. Ja miksei voisi valokuvan ottaa, kun ympärillä oli kaunis luonto ja lämmin kesäpäivä. Arkkipiispa Gustaf Johanssonkin viihtyi Karjalohjalla viisikymmentä vuotta.

Karjalohjan historia on noin 500-sivuinen neliväriteos, siinä on mustavalkoisten kuvien ohella värikuvia, piirroksia ja maalauksia, kutsukortteja ja mainoksia ja muuta aineistoa. Karjalohjalaiset ovat olleet taiteilijoita, elämänsä kuvittajia, heidän visuaalinen jälkensä saa näkyä kirjan sivuilla.

Nyt on hyvä varmistaa mielenkiintoiset kuvat ja piirrokset kirjaan. Kun käsikirjoitus on valmis alkaa 2004 monivaiheinen toimitustyö, jonka aikana valitaan lopullisesti kuva-aineisto. Kerro ehdotuksesi ja kuvasi tarina, se voi olla korvaamaton asia kirjassa. Kerro esineestä tai Sinua kiehtovasta asiasta, jonka voisi kuvata.

Kirjan tulee houkutella menneeseen maailmaan, joka muistuttaa meitä niin monessa asiassa. Tuo mennyt maailma on värikäs retki, jota muistot vielä hopeoivat.

Työhuoneessa 28.8.2003
Veikko Kallio