tiistai 28. lokakuuta 2014

Kirkko tänään

Elämme luterilaisen kirkon etsikkoaikaa. Jyvät erotetaan akanoista. Jyvien puolella on tungosta. Akanapuolelle ei halua Einarikaan. Jos kyse ei olisi ihmisen iankaikkisesta kohtalosta, niin sitä voisi olla aika innostunut ihmettelemään, mihin päin puu kaatuu. Sellainen näppituntuma minulla on, että saatana vetää välistä ja voittaa niin jyviä, kuin akanoita. Raamatun Jeesus kertoo meille valheen isän taidoista. Hän on milloin valkeuden enkeli, milloin pienten lasten pelottelija, joka sanoo: ”Pöö!” (Vähän kuin muumilaakson kohmeinen mörkö).

Jumalan valtakunta on käsite, jota Jeesus viljeli. Jumalan valtakunnan vertaukset ovat rippikoulusta tuttuja. Joka toinen muistaa sanat: ”Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä”. Joka toinen taas: ”Jumalan valtakunta on keskellänne”. Jumalan valtakunnan rajat ovat hyvin erilaiset uskonsuunnasta tai herätysliikkeestä riippuen. Ortodoksit, katoliset ja evankelikaaliset tietävät tarkoin kuuluvansa oikeaan Jumalan valtakuntaan. Samoin Suomen herätysliikkeistä ainakin vanhoilliset, esikoiset, Sley:n porukka ja monet viidesläiset. Kaikilla näillä yhteisöillä on valtakunnalle eri rajat, ajatus on sama: ” Vain meth olemma pelastettuin joukko”. Kirkon liberaalisiipikin tunnistaa Jumalan valtakunnan rajat. Sinne pääsevät kaikkien uskontojen kannattajat: hindut, jihadistit, ateistit, agnostikot, filatelistit ja synnissä rypevät. Ainoastaan Raamattuun jumittuneet uskovaiset ja Perussuomalaiset joutuvat helvettiin.

Luterilaisen kansankirkon suuri enemmistö on pihalla tai aidan takana. Tarkoitan rippikoulunkäyneitä ja rokotettuja. Heitä on Suomessa muutama miljoona kirkollisveron maksajaa. Tavallista kirkkokansaa, joka on ripille pääsyn jälkeen käynyt kummipojan lapsen kastetilaisuudessa ja isoäidin hautajaisissa. Sekä Kauneimmat joululaulut tilaisuudessa Helsingin tuomiokirkossa tai muussa kirkossa, jossa sai olla kuin Ellun kana: hyräillä ja pyöritellä silmiään.

Kirkko hajoaa omaan mahdottomuutensa lähivuosina. Herätysliikkeillä menee aina hyvin. Heillä on omat kokoontumistilat ja rukoushuoneet. Heillä on tuhansien jopa muutaman sadantuhannen uskollinen joukko, joka maksaa kymmenykset herätysliikkeelle. Heidän yksinäiset naisvanhukset testamenttaavat talonsa ja tavaransa rakkaalle seurakuntayhteisölleen. Liberaalit kirkon kannattajat, joiden teologia perustuu kulttuuriälykköjen ajatteluun, säilyttävät myös asemansa. Heistä pitää huolen Svenska Fondenin lisäksi Suomen poliittinen kerma, joka tarvitsee kirkollista kulttuuria ja esteettisiä kokemuksia pitääkseen yllä kuvaa omasta sivistyneisyydestään. Mikä onkaan hienompaa, kuin treffit kirjamessuilla, jossa piispat, feministit ja poliitikot taputtelevat toisiaan selkään ja kehräävät: ”On ihanaa, kun on ihanaa. Suvaitkaamme, siunailkaamme ja siemailkaamme skumppaa”.

Ihmisiä kuolee kaiken aikaa ympäri Suomea. Vanhuuteen, sairauksiin, onnettomuuksiin. Kirkon papit siunaavat vainajia jatkuvana virtana. Yksi pappi osallistuu n. 300 siunaustilaisuuteen kymmenen vuoden aikana. Pappeja on pilvin pimein kirkon palveluksessa. koska ihmisiä kuolee. Hautajaisia on viikonloppuisin jokaisessa Suomen paikallisseurakunnassa. Omaiset ovat enimmäkseen sitä suurta joukkoa, jolla ei ole hajuakaan Jumalan valtakunnasta. Heidän uskonsa on haparoivaa. Pelko ja hämmennys on kammottavan suurta läheisen kuollessa. Tämä Suomen kirkon veronmaksajien enemmistö on ilman piispoja ja paimenia. Heille ei löydy tukea ja turvaa elämän eikä kuoleman kriiseissä. Heille ei kukaan ole kertomassa terveyden päivinä mitä se Jumala tahtoo ja toivoo rippikoulun käyneiltä ja rokotetuilta. Tähän asti kirkolle on kelvannut heidän rahansa. Nyt tämä kirkkokansa nettailee itsensä ulos kirkosta ahdistuksen ja orpouden takia.

Jospa. Jospa kirkko hajoaisi pian. Jospa herätysliikkeiden ”liberaalit” näkisivät ohi omien ahtaitten rajojensa ja alkaisivat kantaa huolta tavallisista kirkon jäsenistä, jotka ovat eksyneitä, peloissaan ja ilman opastusta. Jospa joku kulttuuriuskova löytäisi Jeesuksen ja lähtisi tutustumaan kansankirkon todellisiin jäseniin. Jeesuksen seurassa kulttuurikin on  jees, kun sydän on avautunut rakkauden suuntaan. Hajoaako kirkko? Rukoillaan ihmettä, Jeesuksen kosketusta ja kunnon rysäystä. Taivaan takia. Maanpäällinen elämä on ekstraa.

Jeesus kanssasi, ystävä

Heikki Linnavirta, rovasti

lauantai 25. lokakuuta 2014

Seurakuntavaaliehdokkaiden agendat

Luin karjalohjalaisten ja sammattilaisten ehdokkaiden ajatuksia valtuuston työskentelystä.

”Seurakunta lähellä”, ”Työväen kirkkoväki” ja ”Peruskristilliset” ryhmien edustajien ajatuksissa tuli selkeästi esille kirkon perustehtävän hoitamisen tärkeys ja jumalanpalvelusyhteisön paikallinen identiteetti. Suuressa seurakunnassa erilaisuus on rikkautta. Tämän ovat ainakin kolmen ehdokaslistan edustajat oivaltaneet painottaessaan alueseurakuntien omaleimaisuuden tuomaa avaruutta ja uudistumismahdollisuutta koko Suur-Lohjan seurakunnan parhaaksi.

Käykää ihmiset äänestämässä ja muistakaa, että mahtavien ja trendikkäiden edustajien ääni tulee kuulluksi automaattisesti. Siitä pitää huolen valtamedia ja mammona. Pienet ja heikot jäävät helposti jalkoihin. Myös kirkossa. Jos minulla olisi kolme ääntä, tietäisin keitä äänestäisin, vaan yhdellä äänellä se Angry Bird myös laulaa.

Heikki Linnavirta, rovasti

maanantai 6. lokakuuta 2014

Vadelmavenepakolainen ja pääministeri Stefan Löfven

Olen Ruotsin ystävä. Tukholma on mielestäni Pohjoismaiden ykköspääkaupunki. Tunnelbana, eri kaupunginosat, ystävälliset ihmiset. Sergelin torilla on joka päivä mielenilmaisu maailmanrauhan puolesta, väkivaltaa vastaan, vähemmistöjen etujen parantamiseksi... Kaikille on tilaa. Neljä vuotta olin siirtolaispappina Ruotsin Köpingissä. Hyvin monikulttuurinen kaupunki sekin. Olimme mamu perhe. 

Muutamien pappiskollegoiden kanssa mietimme Ruotsin menestystä. Yksi syy oli mielestämme pakolaismyönteisyys ja heikkojen puolelle asettuminen. Osasyynä oli myös antisemitismin vastustaminen, mikä kaiketi johtui ruotsalaisten huonosta omastatunnosta. He tekivät rutosti rahaa toisen maailmansodan aikana myymällä malmia Natsi-Saksan sotateollisuudelle. Heillä oli vahvat natsisympatiat ja sotamarsalkka Göring oli monien ruotsalaisten unelmavävy.

Nyt uusi duunaripääministeri on mennyt vihervasemmiston älykköjen ansaan ja julistanut feminismin autuuden lisäksi aikomuksensa tunnustaa Palestiinan valtio. Tuon päätöksen mukana Ruotsille koittaa vaikeat ajat taloudellisesti ja poliittisesti. Pääministerin päätöksen myötä läntiseltä naapurilta menee Jumalan siunaus. Toivottavasti Stefan Löfven saa puolueetonta tietoa Israelista, arabimaista, vuoden 1948 YK:n sopimuksesta ja niistä monista sodista, joita Israel on joutunut käymään itsenäistymisestä lähtien kaikkia arabimaita vastaan, joiden agenda on aina sama: ”Juutalaiset on ajettava mereen. Juutalaisvaltio on tuhottava!” 

Länsirannan ja Gazan asukkaat ovat hyväksikäytön uhreja. Jokaisen israelilaisten kanssa käymän yhteenoton takana ovat kaikki arabimaat ja muut islamilaiset valtiot. He käyttävät palestiinalaisia hyväkseen ja pysyvät itse turvallisen välimatkan päässä yllyttämässä. David ja Goljat asetelma on ennallaan. Israel vastaan kymmenet vihan riivaamat vihollisvaltiot ympärillä piirittämässä. Ja selän takana meri.

Juutalaisvastaisuuden leviäminen EU:n alueella tuntuu pahalta. Toisen maailmansodan juutalaisten tuhoamisleirit eivät enää nolostuta tai hävetä Angela Merkelin Saksaa, ranskalaisia tai Löfvenin uutta Ruotsia. (Ei myöskään Tuomiojan kannattajien Suomea). Todennäköisesti Ruotsin pääministeri saa hallitukselleen nyt tukea myös äärioikeistolaiselta Ruotsidemokraateilta. Juutalaisvastainen linja on yhteinen. Paha juttu.

Jotkut pumpulinläpipissaavat saivartelijat sanovat: ”Israel ja juutalaiset ovat eri asia”. Höpöhöpö. Israel on ainoa valtio maailmassa, jossa juutalainen saa olla vapaa: vainoamisesta, pilkasta ja vuosituhansia jatkuneesta antisemitismin hengestä, joka on kaiken takana. Israelin ja juutalaisten rakastaminen ja heidän turvapaikan, Israelin, takaaminen tulisi olla kaikkien valtioiden kunnia-asia. 
Rakas ystävä. Rukoile rauhaa Israeliin. Rukoilee Gazassa ja Länsirannalla asuvien arabien puolesta. Rukoile juutalaisten puolesta. Jos olet kristitty Jeesuksen seuraaja muista myös Raamatun sana: "Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä." (1.Moos.12:3) 

Tuo siunaus tulee todeksi koko maailmassa silloin, kun kaikki kansat tunnustavat juutalaisen, Jeesus Nasaretilaisen Herrakseen ja Messiaakseen. Jeesus on ainoa Tie ikuiseen pelastukseen niin juutalaisille, kuin meille pakanoille. Ennen lopullista rauhaa, ennen Jeesuksen paluuta, on siunaamisen aika. Ruotsissa on myös historian opiskelun aika uudelle hallitukselle ja pääministerille. Olen Ruotsin ystävä. Nyt ystävään pettynyt. 

Stefan. Siunausta uudessa duunissa. Kuuntele sydämesi ääntä. Muodosta kantasi ulkopolitiikkaan, kun olet ajan kanssa tuuminut asioita. Muistan sinua rukouksin. Olet muuten sen ”Vikingarna” yhtyeen solistin näköinen. Tämä on kehumista. Se on hyvä yhtye.

                                                                                            Heikki Linnavirta, vadelmavenepakolainen

lauantai 4. lokakuuta 2014

Lapsia ja enkeleitä

Jumala lähettää enkelit. Saatana komentaa demoneja ja muita piruja. Mahtoi paholaisella olla löysät housussa, kun Jeesus maan päällä kulkiessaan muistutti Ihmisen Pojan valtuuksista ajaen riivaajia ulos ihmisparoista. Ihmisillä on suuret luulot itsestään. Joku ”kutsuu ja käskee hyviä enkeleitä”. Eikö Norjan tai Tanskan kuninkaallinen naisihminen harjoita jotakin enkeliterapiaa tai mitä lie muuttopalvelua? Tällainen toiminta on antikristillistä.

Mörköihmiset ja muut pimeyden eksyttämät luulevat käyttävänsä suvereenisti pahuuden henkivaltoja, vaikka ovat itse pahan vallan sitomia reppanoita. Muistetaan Huovisen lausumaa: ”Meillä on maailmakaikkeudessa kusiaisen valtuudet”. Emme käske, kutsu tai hallitse Jumalan enkeleitä. Satuenkelit prinsessaterapioineen, demonien palvojat, satanistit ja muut ovat kaikki orjuuden vallassa leikkiessään pahuuden henkivaltojen kanssa.  

Lasten ja aikuisten, Jumalan lähettämät väkevät suojeluenkelit kulkevat uskovien kanssa. Voi päivittäin miettiä, mistä kaikesta Jumala on meitä varjellut ja enkelien avulla suojellut. Raamatun mukaan Jeesuksen seuraajat ovat paholaisen jengin silmätikkuna. Siitä suunnasta tulevat kiusaukset, syytökset, masennuksen siemenet, pelon ilmapiiri ja kaikki paha. Herkät ihmiset luulevat, epäuskon ja epäilyksen tullessa, että pahan henkivallat ovat joitakin lellejä Muumimaailman mörköjä, jotka säikyttelevät sanomalla: ”PÖÖ!”. Tähän riittää Paavo Lipponen. 

Persoonallinen paha, saatanan demoneineen on todellista. Katso Ukrainaa, Isis hulluja, Nigeriaa, eurooppalaisten seksiturismia Thaimaassa, Suomen kotien väkivaltaa ja addiktoituneita ihmisiä. Saatana voi hyvin, vaikka sen päivät ovat luetut.

Jeesus otti pahuuden henkivallat tosissaan ja ajoi ihmisistä ulos riivaajia. Jeesus osasi erottaa mielisairaudet riivaustiloista, vaikkeivät tämän päivän epäuskoiset ja psykiatrit tähän ylläkään. Sama erottamisen taito on myös jokaisella kristityllä. En tarkoita kirkon jäseniä, jotka eivät usko, vaan kristittyjä, jotka elävät Jeesuksen askelissa.

Mikkelin-päivä puhuu enkeleistä ja lapsista. Lapset ja pienet ovat Jumalan erityissuojelussa. Kuitenkin aikuisille kristityille päivän tärkeä muistutus on siinä, ettemme Raamatun mukaan taistele ihmisiä vastaan, vaan pahuuden henkivaltoja vastaan taivaan avaruuksissa. 

Kun Jumala on Henkensä kautta uskovan sydämessä, niin paholainen ei ole demoneineen kaukana, koska niitä ruokkii viha jokaista ihmistä - erityisesti uskovia - kohtaan. Tämä johtuu Jumalan valinnasta. Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Vaikka meillä tässä elämässä on kusiaisen valtuudet omin nokkinemme toimiessa, niin Jumalan valittuina ja Jeesukseen uskovina teemme Jumalan tekoja joka päivä. Tämä on ylpeyden ja vihan henkivalloille liikaa.

Rakas ystävä. Kun uskot Jumalaan ja Taivaaseen tulevana kotipaikkana, niin valvo ja rukoile.  Kiukkuinen Saatana haluaa ja tekee usein elämämme kolmannen luokan junamatkaksi intialaisessa junassa. Olemme silti voittajia. Jumala on lähettänyt tahtonsa mukaan enkeleitä matkallemme. Taistellaan. Jumala on antanut meille Raamatun mukaan taisteluvarustuksen maanpäällistä elämää varten. Leposohvalla ei matka etene. 

Ystävä, jos koet, että Jeesus on kaukana ja vielä vieras, niin rukoile: Jeesus, tule sydämeni Vapahtajaksi, anna syntini anteeksi ja vapauta minut pahan vallasta, nyt. Aamen.

 Jeesus kanssasi, ystävä

Heikki Linnavirta, Kantalohjan pappi, rovasti