tiistai 24. syyskuuta 2013

Hei Jeesus, täällä HekaKiitos tästä päivästä. Ollut sellainen puolivapaapäivä. Valmistelen vuoden 2014 juhlavuoden ohjelmaa Karjalohjan hyvämaineisessa seurakunnassa. Heh! Kävin myös elämäni ensimmäisen kehityskeskustelun duunaripuolella. Ei tullut lisää liksaa eikä ikähelpotuksia. Vaikka papin työthän ovat aina olleet fyysisesti keveitä henkimaailman asioita. Erityisesti hallintoon ja talouteen liittyvät kysymykset.

Niin Herra…miten minun tulee suhtautua kaikkeen? Kun tuli vielä postista se Tampereen tuomiokapitulin arvio, joka on vapaasti suomennettuna: ”Heka, sä olet joustamaton paska. Sun yli kahdenkymmenen vuoden kirkkoherran duunisi Karjalohjalla kertoo papin taantumisesta. Seitsemän vuotta on maksimi aika toimia samassa paikassa. Lahti ei ole sun paikkas!”. Herra, kun en voin muualle valittaa, niin valitan sulle: ” Onko Tampereen ja Espoon kapitulit dekaaneineen ja piispoineen laittomassa parisuhteessa? Heillä on jotakin keskinäistä sutinaa.”

Hyvääkin  kuuluu Jeesus. Luin viikonlopun aikana  Erkki O. Aurasen kirjan ”Henkivaltojen taistelu Suomessa”. Olen suorastaan laimea kotikalja pastori Auraseen verrattuna. Hyvää tekstiä ja Hengen paloa. Kiitos lukukokemuksesta, Jeesus miksi tuollainen kirja tarttui käteeni? Miksen jaksa lukea piispojen kirjoja? Paitsi arkkipiispa Gustav Johansson vainaan. No, sen isä oli tietty Karjalohjan kirkkoherra aikanaan. Meillä on ollut sama paskaduuni Tampereelta katsottuna. Mutta opeta kirkon ns. elossa olevaa kermaa kirjoittamaan elävää ja luettavaa kristillistä tekstiä.

Kiitos Jeesus. Isot jutut ovat  edelleen hyvin. Saan saarnata vapaasti ja Karjalohjalla messut ovat ihan suosittuja. Kiitos, kun olet aina paikalla. Viime sunnuntai oli hyvä erityisesti. Juhlimme kolmekymmentä vuotta seurakunnassa palvellutta suntiota ja syystä.

Herra, ennen muuta siunaa koko maailmaa: minua, perhettä, sukua, ystäviä, seurakuntaa Karjalohjalla ja muualla. Ole vainottuja lähellä, paranna sairaita ja rikkinäisiä, myös niitä seksuaalisesti eksyneitä. Siunaa omaisuuskansaasi Israelia ja sanoinko jo minua? Siunaa siis minua lujasti, kun olen tällainen joustamaton kristitty. Aamen.

Jeesus kanssasi, ystävä

Heikki Linnavirta, Karjalohjan rovastinplanttu

maanantai 9. syyskuuta 2013

Poliittisesti korrekti hölmöläinenSiuntiossa tehtiin aloite kunnanvaltuustossa. ”Kouluissa tulee olla suvaitsevaisuuskasvatusta joka aineessa”. Kyllä minulle tuli hymy huulille.

  •  Paljon on kaksi plus kaksi?
  • Mitä haluaisit sen olevan? 
  • Seitsemän ja puoli!. 
  • Okei, sulle se on seitsemän ja puoli.

Kain tappoi Abelin kateuden takia. Mitä ajattelet Kainin teosta?

  • Se ollut kivasti tehty.
  • Ei niin, mutta mitä kivaa Kain olisi voinut tehdä?
  • Hän olisi voinut perustaa puolueen!
  • Hyvä. Näin saimme positiivisen vision vähän kurjalle asialle.

Puhuimme viikonloppuna Karjalohjan kylän nuorten kanssa suvaitsevaisuudesta. Sanaa, kun makusteli niin se kuulosti aika kornilta. Samaa tarkoittaa ”sietäminen”. Mutta sekin on vähän negatiivinen ilmaus. Ja tyhmä. Siedänkö natsiaatetta? Siedänkö abortintekijöitä? Siedänkö vikaan mennyttä seksuaalisuutta: homosuhteita, irtoseksiä ja itserakasta tyydytystä? Siedänkö valehtelua ja varastamista. En, en, en.

Topi veti ässän hihasta ja sanoi ”armo”. Ensin mulle tuli mieleen kaikki feministiteologit ja muikeat hameniekat mieskappalaiset, mutta sitten kolahti. Armo on oikea sana: Jumalan armosta rakastan. Jumalan avulla välitän ja tykkään ihmisistä. Myös niistä, jotka tekevät eri syntejä, kuin minä. 

Poliittisesti korrekti käytös on nykyajan ansa ja valhe. Sen alla opimme laskemaan väärin, lukemaan väärin ja elämään tylsää elämää. Vähän kuin uskovaiset. Tarkoitan uskonnonharjoittajia, jotka vetävät kiltin, liberaalin, sivistyneen, pääministerin, valtiovarainministerin, luonnonsuojelijan tai hovimestarin rooleja.

Uskossa elämisestä minulle tulee mieleen Jeesus. Hän ei ollut tylsä eikä nukuttava. Hän ei varonut ihmisten varpaita, eikä naapureitten sikalaumoja. Hän sai myös rahanvaihtajat vauhtiin temppelin esipihalla. Jeesuksen kävi inhimillisesti katsoen tosi huonosti. Kidutus ja julma kuolema. Meille kävi hyvin. Ollako tylsä ja korrekti vai elääkö Jeesuksen vauhdissa?

Jeesus kanssasi?

Heikki Linnavirta, Karjalohjan pappi