lauantai 28. tammikuuta 2017

Naispapit, toivossa väkevät

Vuonna 1982 porukkaa vihittiin papeiksi Helsingin tuomiokirkossa.  Meidät – kahdeksan maitopartaa - puettiin messun kuluessa koreiksi, kuin riikinkukot konsanaan. Oli kasukka- lännenpukua kaikilla väreillä, avustajia säheltämässä ja vanha piispa siinä keskellä, kuin keisari Vespasianus. Sauva kädessä ja tötterö päässä. Hieno juhla meille kahdeksalle. Julkinen kutsu Suomen kansankirkon papeiksi.

Neljä maisterisnaista asetettiin samassa tilaisuudessa lehtorin virkaan, tai minne lie. Miesten kukkoilun aikana he istuivat saarnastuolin takana lähes näkymättömissä. Neljä varpusta joutui katsomaan riikinkukkojen soidinmenoja. Tuli paha olo meikäläiselle.

Tutustuin naispappeihin 1982 Ruotsissa. Meillä oli Köpingin seurakunnassa useampi pappi: neljä viisi miestä ja yksi rouheen mukava nainen. Kaikki koimme olevamme vain pappeja. Erilaisia, eritavalla Raamattua painottavia, mutta jokaisella meistä oli näky Kristuksen kirkosta. Olimme seurakunnan palvelijoita: miehiä ja naisia. Lähiseurakunnissa näitä naispappeja oli pilvin valoisin, joihin oli ilo tutustua.

Suomeen naispapit tulivat myöhemmin (1988 alkaen). Taistelu oli toisille rankkaa. Maallinen yhteiskunta auttoi naispappien kotoutumista kirkkoon ja virkaan. Piispat olivat, kuten aina: myötätuuleen purjehtijoita. Mukana surffailivat ja opettelivat peukuttamaan. Paitsi ei se Oulun piispa. Muutama virkaiältään vanhempi naispappi on edelleen haavoilla. Kohtaan silloin tällöin näitä onnettomia sotaratsuja, jotka taistelevat vuosikymmenestä toiseen vanhasta muistista. Donna Quijotet. Heillä sekoittuvat suloisesti pappeus, tasa-arvokysymykset, feminismi, sateenkaariaate, katolinen liturgia ja ultraviherrys.

Iloitsen jokaisesta kohtuullisessa sovussa ja rakkaudessa elävästä papista, miehestä ja naisesta, vaikken heidän raamattunäkemystä aina jaakaan. Erityisesti iloitsen uudesta pappispolvesta, jonka keskeltä kasvaa kirkon uudistajia ja uskonpuhdistajia, kristittyjä, joilla on näky Jeesuksen kirkosta. Sanan kirkosta. Miehistä ja naisista. Papeista.

Jeesus kanssasi, ystävä

Heikki Linnavirta, rovasti