tiistai 28. lokakuuta 2014

Kirkko tänään

Elämme luterilaisen kirkon etsikkoaikaa. Jyvät erotetaan akanoista. Jyvien puolella on tungosta. Akanapuolelle ei halua Einarikaan. Jos kyse ei olisi ihmisen iankaikkisesta kohtalosta, niin sitä voisi olla aika innostunut ihmettelemään, mihin päin puu kaatuu. Sellainen näppituntuma minulla on, että saatana vetää välistä ja voittaa niin jyviä, kuin akanoita. Raamatun Jeesus kertoo meille valheen isän taidoista. Hän on milloin valkeuden enkeli, milloin pienten lasten pelottelija, joka sanoo: ”Pöö!” (Vähän kuin muumilaakson kohmeinen mörkö).

Jumalan valtakunta on käsite, jota Jeesus viljeli. Jumalan valtakunnan vertaukset ovat rippikoulusta tuttuja. Joka toinen muistaa sanat: ”Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä”. Joka toinen taas: ”Jumalan valtakunta on keskellänne”. Jumalan valtakunnan rajat ovat hyvin erilaiset uskonsuunnasta tai herätysliikkeestä riippuen. Ortodoksit, katoliset ja evankelikaaliset tietävät tarkoin kuuluvansa oikeaan Jumalan valtakuntaan. Samoin Suomen herätysliikkeistä ainakin vanhoilliset, esikoiset, Sley:n porukka ja monet viidesläiset. Kaikilla näillä yhteisöillä on valtakunnalle eri rajat, ajatus on sama: ” Vain meth olemma pelastettuin joukko”. Kirkon liberaalisiipikin tunnistaa Jumalan valtakunnan rajat. Sinne pääsevät kaikkien uskontojen kannattajat: hindut, jihadistit, ateistit, agnostikot, filatelistit ja synnissä rypevät. Ainoastaan Raamattuun jumittuneet uskovaiset ja Perussuomalaiset joutuvat helvettiin.

Luterilaisen kansankirkon suuri enemmistö on pihalla tai aidan takana. Tarkoitan rippikoulunkäyneitä ja rokotettuja. Heitä on Suomessa muutama miljoona kirkollisveron maksajaa. Tavallista kirkkokansaa, joka on ripille pääsyn jälkeen käynyt kummipojan lapsen kastetilaisuudessa ja isoäidin hautajaisissa. Sekä Kauneimmat joululaulut tilaisuudessa Helsingin tuomiokirkossa tai muussa kirkossa, jossa sai olla kuin Ellun kana: hyräillä ja pyöritellä silmiään.

Kirkko hajoaa omaan mahdottomuutensa lähivuosina. Herätysliikkeillä menee aina hyvin. Heillä on omat kokoontumistilat ja rukoushuoneet. Heillä on tuhansien jopa muutaman sadantuhannen uskollinen joukko, joka maksaa kymmenykset herätysliikkeelle. Heidän yksinäiset naisvanhukset testamenttaavat talonsa ja tavaransa rakkaalle seurakuntayhteisölleen. Liberaalit kirkon kannattajat, joiden teologia perustuu kulttuuriälykköjen ajatteluun, säilyttävät myös asemansa. Heistä pitää huolen Svenska Fondenin lisäksi Suomen poliittinen kerma, joka tarvitsee kirkollista kulttuuria ja esteettisiä kokemuksia pitääkseen yllä kuvaa omasta sivistyneisyydestään. Mikä onkaan hienompaa, kuin treffit kirjamessuilla, jossa piispat, feministit ja poliitikot taputtelevat toisiaan selkään ja kehräävät: ”On ihanaa, kun on ihanaa. Suvaitkaamme, siunailkaamme ja siemailkaamme skumppaa”.

Ihmisiä kuolee kaiken aikaa ympäri Suomea. Vanhuuteen, sairauksiin, onnettomuuksiin. Kirkon papit siunaavat vainajia jatkuvana virtana. Yksi pappi osallistuu n. 300 siunaustilaisuuteen kymmenen vuoden aikana. Pappeja on pilvin pimein kirkon palveluksessa. koska ihmisiä kuolee. Hautajaisia on viikonloppuisin jokaisessa Suomen paikallisseurakunnassa. Omaiset ovat enimmäkseen sitä suurta joukkoa, jolla ei ole hajuakaan Jumalan valtakunnasta. Heidän uskonsa on haparoivaa. Pelko ja hämmennys on kammottavan suurta läheisen kuollessa. Tämä Suomen kirkon veronmaksajien enemmistö on ilman piispoja ja paimenia. Heille ei löydy tukea ja turvaa elämän eikä kuoleman kriiseissä. Heille ei kukaan ole kertomassa terveyden päivinä mitä se Jumala tahtoo ja toivoo rippikoulun käyneiltä ja rokotetuilta. Tähän asti kirkolle on kelvannut heidän rahansa. Nyt tämä kirkkokansa nettailee itsensä ulos kirkosta ahdistuksen ja orpouden takia.

Jospa. Jospa kirkko hajoaisi pian. Jospa herätysliikkeiden ”liberaalit” näkisivät ohi omien ahtaitten rajojensa ja alkaisivat kantaa huolta tavallisista kirkon jäsenistä, jotka ovat eksyneitä, peloissaan ja ilman opastusta. Jospa joku kulttuuriuskova löytäisi Jeesuksen ja lähtisi tutustumaan kansankirkon todellisiin jäseniin. Jeesuksen seurassa kulttuurikin on  jees, kun sydän on avautunut rakkauden suuntaan. Hajoaako kirkko? Rukoillaan ihmettä, Jeesuksen kosketusta ja kunnon rysäystä. Taivaan takia. Maanpäällinen elämä on ekstraa.

Jeesus kanssasi, ystävä

Heikki Linnavirta, rovasti