torstai 27. helmikuuta 2014

Ekopaasto ja turvesuo kiittää

Vihreä liike sai vuosikymmeniä sitten paljon hyvää aikaan varoittamalla luonnon turmelemisesta ja ihmisten itsekkyydestä. Tämän jälkeen länsimaissa kaikki puolueet ovat ottaneet opikseen ja tulleet ympäristötietoisiksi ja kannattavat kestävää kehitystä. Valtion ja kunnan tehtävä on huolehtia yhteisestä elinympäristöstä niin, että tulevat sukupolvet voivat myös elää turvassa ja Jumalan luomasta maailmasta nauttien. Suomella ja sen kaikilla kunnilla on tähän resursseja, vaikka olisi minkälainen taantuma päällä.

Kuinka tämän jatkon nyt kauniisti sanoisin…Voihan pelletin kuustoista! Miksi luterilainen kirkko ja arkkipiispa priorisoivat kaiken energiansa luonnonsuojeluun? ”Rohkeus ja muutos edellyttävät nöyryyttä.”(arkkipiispa Kari Mäkinen, LU 27/2 14)) Mikä rohkeus ja muutos? Ei valtavirran viemänä olemiseen mitään rohkeutta tarvita. Muutos edellyttää pinnalla pysymistä. Eläköön puupäisyys. Nöyryys. Näyttäkää minulle yksi nöyrä piispa, niin minä näytän teille lentävän lehmän.

Minua hatuttaa lohjalaisena kunnallispoliitikkona se, että kirkon kerma keräilee irtopisteitä pitääkseen väen kirkossa ja ojentaa hurskastelevasti jatkuvasti presidenttiä, eduskuntaa, hallitusta ja kaupunginvaltuustoja miten pitäisi toimia. Ovatko yhteiskunnallisessa päätöksenteossa mukana olevat ihmiset toisen luokan kansalaisia? Missä kirkonmiesten tasa-arvo?

Pappina olen täynnä suuttumusta siitä, että Jeesuksen seuraajiksi itseään mainostavat kirkon johtajat ovat enemmän huolissaan sademetsistä ja monimuotoisista niityistä, kuin ihmisistä. Ilman uskoa Jeesukseen – Raamatun mukaan – puut, pensaat, niityt, metsät ja järvet luodaan kerran uudestaan. Yksikään puu tai pensas ei joudu helvettiin. Ilman uskoa Jeesukseen - Raamatun mukaan – ihminen joutuu kadotukseen. Jospa luterilainen kansankirkko keskittyisi omaan  elintärkeään agendaansa ja antaisi maallisen regimentin hoitaa hommansa. Silloin luonto uudistuu yhteiskunnallisten asiantuntijoiden ja päättäjien  yhteistyöllä. Ja samaan aikaan kaikkialla: Ihmisiä siirtyy Taivastielle kirkon työntekijöiden ja maallikoiden avulla. Kansalaiset. Ostakaa piispoille herätyskelloja. Kotimaisia.

Heikki Linnavirta,
Karjalohjan pappi, Lohjan kaupunginvaltuutettu,