torstai 19. joulukuuta 2013

Joulun alla vanhoja muistellessa ja parempaa uutta vuotta Jumalalta odotellessa.

Uuden oppiminen on helppoa erityisesti meille uraantuneille kirkon työntekijöille. Kuudenkympin korvilla sitä kummasti oppii uusia työrutiineja. Vuoden olen saanut opetella järjestyksen ja pedanttisuuden vaihtamista kirkolliseen huolettomuuteen ja edesmenneen Neuvostoliiton tapaiseen työmoraaliin: ” Asiat järjestyvät ajallaan. Jollakin tavalla. Ehkä. Ei huolehdita. Ollaan vaan. Perustetaan työryhmä. Kahvia?”

Rakkaalta Erkki-isältäni opin aikoinaan  työn ja täsmällisyyden arvostusta. Hän on sentään opetusneuvos ja majurin arvoinen mies. Tämä oppi on kantanut tähän asti. Karjalohjalla sillä on ollut vaikutusta parinkymmenen vuoden ajan. Isäni oppeja olen välittänyt jopa ökyisännille ja suurten talojen rouville. Jos muutamaa umpiluukalloista ei lasketa, niin opetus on mennyt perille. Nyt kuitenkin opetellaan lohjalaisittain kokoustamaan ja pitämään palavereja. Näissä aika kuluu mukavasti, kun ei ajattele. ”Don’t worry, be happy”

Messuissa olemme olleet ahkeria kävijöitä. Kiitos kuuluu paljolti kesäasukkaille ja Päiväkummun asiakkaille. He ovat mukavasti lisänneet kävijöiden määrää kirkossa. Tänä vuonna on ollut enkeleitä tavallista enemmän Karjalohjan messuissa. He täyttävät ne paikat, jotka meiltä ihmislapsilta jää tyhjäksi. Alamme olla pian samalla matalalla tasolla muiden seurakuntien kanssa. Kolmantena Adventtina tehtiin historiaa. Vajaan 400 vuoden aikana – isot ja pikkuvihat, ynnä sotavuodet mukaan lukien - jouduttiin  sunnuntain messu 15.12.2013 perumaan, koska Lohjalta ei järjestynyt sijaispappia kirkon toimittamiseen. Opimme  uutta kirkollista kulttuuria.

Meillä on Suurlohjan seurakunnassa sellainen sähköinen kalenteri, jota sanotaan ”Varaajaksi”.  Sieltä voi katsoa – jos on utelias – mitä muut milloinkin ovat tekevinään. Onhan se Karjalohjan papin hyvä tietää mitä Muijalan seurakuntakodissa puuhaillaan. Tai Virkbyn ruotsinkielisellä puolella. Olen vähän oppinut käyttämään tuota kalenteria. Myös 90% muista duunareista osaa käyttää vähän tuota Varaajaa. Vähän riittää, koska siirrymme uuteen järjestelmään ennen Jeesuksen paluuta. Jos ehdimme.

Asennetta opettelen ja varmasti opin Jumalan armon avulla. Karjalohjan työyhteisössä menee ihan kivasti. Emme harrasta raumalaisia jaarituksia, mutta työn hoidamme olosuhteisiin nähden hyvin. Olosuhteet ovat kivasti piispallis-kirkollisen konsensuksen henkeyttämät.

Kiitos Karjalohjan seurakuntalaisille, ihanille kesäasukkaille (myös miehille), työn ja papin tukijoille, Karjalohjan hyvämaineisen seurakunnan ystäville ja kaikille teille, joilta muutoksen viimasta huolimatta pääasia ei unohdu: ”Meille on syntynyt Vapahtaja, joka varmistaa voittomme kaikissa elämäntilanteissa”. Jeesus elää!

Iloista Joulua ja Siunausta vuodelle 2014. Maranata! (Rukous Ilmestyskirjasta)

Hekapappi – Kebappi

Ps. Jouluna ja Loppiaisena tulee mun snadihartaudet TV 7:lta. Aikaa en tiedä. Katsokaa itse. Googlatkaa!