torstai 15. elokuuta 2013

Karjalohjan seurakunta n.400 vuotta

Vuonna 2014 Lohjan seurakunta tullee juhlimaan Karjalohjan seurakunnan (1614–2012) ”400 vuotis” -syntymäpäivää. Odotamme kaikki innolla tuota liberaaliuskonnon hengessä vietettävää juhlavuotta: ”Neljäsataa vuotta on viitteellinen luku. Itsenäisyys on suhteellinen käsite. Seurakunta voi tarkoittaa ihan mitä vain”. Juhlan aika on tulossa. Pyöreät vuodet on helppo muistaa, kuten Ranskan vallankumous 1789, Suomen itsenäistyminen vuonna 1917, Israelin syntyminen 1948, Viron vapautuminen vuonna 1991 ja Karjalohjan itsenäisen seurakunnan lahtaus 2012.

Mutta miten juhlimme kuuliaisina kirkon poikina ja tyttöinä Karjalohjan seurakuntapiirissä? Joka sunnuntai pidämme messun klo 10. Pyrimme siihen myös ensi vuonna. Joka vuosi kanttori järjestää kesän konserttisarjan, mikä huipentuu elokuun suureen konserttiin. Sitä odotamme myös ensi vuonna. Hartauksia, kerhoja, rippikoulu ja kirkollisia toimituksia… näitä haluamme pitää myös juhlavuotena. Tässä meille juhlarunko.

Yksi isompi pläjäys varmasti tullaan järjestämään. Muutamat kyläläiset ovat jo rakentaneet juhlaa heinäkuun toisen viikonlopun, Puujärvipäivien, ympärille. Kylätoimikunnat ovat myös aina innoissaan, kun löytyy syy käydä Tallinnassa ostoksilla. Juhlamessu on varmasti su 13.7.14 klo 10. paikallaan. Siihen kirkkokuoroa, laulusolistia, Espoon piispaa ja Lohjan kirkkoherraa koko rahan edestä. Samalla voimme onnitella kymmenen vuotta (10v.) täyttävää Espoon hiippakuntaa rakentavasta työstä seurakuntien parhaaksi.

Muuten on varmasti hyvä keskittyä seurakuntaelämän hoitamiseen Lohjan seurakunnan Karjalohjan seurakuntapiirissä oman piiripapin ja muiden työntekijöiden, ynnä aktiivimaallikkojen voimin.

Karjalohjan hyvämaineisen seurakunnan tuki-yhdistys voisi miettiä tahollaan peijaisia juhlavuonna 2014. Seurakuntamme kaatui meidän sukupolven aikana. Juhla se on surujuhlakin. Vaalitaan perinteitä vaikkapa Unkan Baarissa tammikuussa, Kirkon palon- ja jälleenrakentamisen vuosipäivänä syyskuussa ja Suomen Itsenäisyyspäivänä. Herran vuonna 2014. Jos Luoja suo.

Heikki Linnavirta, Karjalohjan piiripappi, rovasti

Ps. Vuonna 2015 Suomen kirkossa tehdään hallinnon rakennemuutos. Yhtymäseurakuntamalli saattaa tulla yleiseksi ratkaisuksi kaikissa seurakunnissa. Yhdistyksen agenda on mielestäni itsenäisyyden palauttaminen Karjalohjan seurakuntaan. Virokin on kahdesti ravistanut ahdistajan harteiltaan. Karjalohjan seurakunta pystyy samaan. Jos Jumala niin hyväksi näkee. Rukoillaan ja tehdään töitä, ystävät.