torstai 22. elokuuta 2013

Karjalohjan hyvämaineisen seurakunnan tuki ry.

Olemme opetelleet elämää Suur-Lohjan seurakunnassa yli puoli vuotta. Karjalohjan hyvämaineinen itsenäistyi 1614, lakkautettiin v. 2012. Valitus lahtauksesta on vaiheessa. Olimme odottaneet, josko lupaukset toiminnan kehittämisestä pidetään ja saamme toimia, kuten maalaisjärki ja kristillinen perinne edellyttävät. Tätä odotimme. Nyt alkavat Lohjan seurakunnan samankokoisten legopalikoiden rakentamisstrategiat näkyä.

Kanttorin ja diakonin viroista puolet on viety Sammattiin. Toiminnallisia virkoja on jäljellä yksi: pappi. Kirkolliset toimitukset pidetään Karjalohjalla parillisina viikkoina, koska kanttori on silloin Sammatissa. Tämä koskettaa erityisesti surukoteja. Hautajaisten ajankohdan löytäminen säälliseen aikaan on vaikeaa. Jos tarvitaan sijaispappia häissä tai hautajaisissa, niin kanta-seurakunnan papit eivät ehdi noin vain sijaistamaan. Heillä on muutakin työtä, kuin juosta Karjalohjalla. Ulkopuolisia sijaisia, keikkapappeja, on käytetty yhtä paljon, kuin ennenkin. Karjalohjan seurakunnan palkkakustannukset eivät ole laskeneet suuressa seurakunnassa. Päinvastoin.

Diakoniatyön vastuu on Karjalohjan papilla. Samoin hartaustilaisuuksien, kirkkohetkien, rippikoulun ja kerhojen pitäminen. Lastenkerhoa lukuun ottamatta. Papin - yhden vaivaisen- sijaisjärjestelyt ovat olleet sekavimmat kahteenkymmeneenviiteen vuoteen. Meillä on käynyt hyviä sijaisia paljon ja yksi toisenlainen. Messujen osanottajamäärä on ollut edelleen 50-60/messu, mutta monet sijaiset hajottavat ajan kanssa Karjalohjan seurakunnan jumalanpalvelususkollisuutta. Olemme maalaisseurakunta ja pääkaupunkiseudun kesäasukkaitten seurakunta. Meillä on traditio ja näky kasvusta, joka ei välttämättä ole auennut kaikille.

Mikä on hyvin? Hautausmaitten kunnossapito ja kiinteistöjen hoito ovat paremmin kuin ennen. Tarvitsimme lisää asiantuntemusta ja tekijöitä. Tämä olisi toiminut seurakuntayhtymässäkin. Karjalohjalaisten ja kesäasukkaitten lisäksi Lohjan kirkkoneuvostossa on jokunen alueseurakunnan ystävä. Jopa kantaseurakunnan alueelta. Toisaalta ”kantaseurakunta” ja maalaisseurakunnat ovat joillekin kahden kerroksen väkeä: Fiksut kaupunkilaiset ja tollot maalaiset…

Karjalohjan lakkautetun seurakunnan alueella seurakuntatoiminnan varmistamiseksi kokosimme joku aika sitten leppeänmallisen yhteisön.  Alasajouhkakuvien pakottamina muutimme rakennetta: Perustimme rekisteröidyn yhdistyksen:  ”Karjalohjan hyvämaineisen seurakunnan tuki”. Saanemme yli sata jäsentä vuoden loppuun mennessä. Nyt meitä on seitsemänkymmentä jäsentä. Haluamme pitää Karjalohjan seurakuntapiirin/alueseurakunnan puolta ja olla muistuttamassa: ”Lupauksia ei saa pettää. Pieniä ja heikkoja ei saa potkia”.

Meitä kannustaa Karjalohjan kirkkokuoro ry:n ja Karjalohjan hyvämaineisen seurakunnan yhteistyö 90 vuoden ajalta. Karjalohjan seurakunta tuki säännöllisesti  Kirkkokuoro ry:tä avustuksin ja kolehdein. Samoin annoimme seurakunnan kanttorin palvelut  ja kirkon tilat yhdistyksen käyttöön vastikkeetta. Sama toiminta jatkunee myös Suur-Lohjan seurakunnan alla. Niin musiikinystävien, kuin uuden, laajempialaisen, yhdistyksen kohdalla.

Tule mukaan varmistamaan kristillisen seurakunnan toiminnan jatkumista ja uudistumista Karjalohjan lakkautetun seurakunnan alueella. Lohjan seurakunta ja Karjalohjan alueen seurakuntatyö ovat meille rakkaita. Niin myös koko Suomen kristillisen kirkon tulevaisuus. Jeesus on kirkon Herra.

Ota yhteyttä yhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Niskalaan kaisa.niskala-at-gmail.com  tai Heikki Linnavirtaan heikki.linnavirta-at-evl.fi ja liity matalakirkolliseen kristilliseen tukiyhdistykseen Länsi-Uudenmaan seurakuntien parhaaksi.

Karjalohjan hyvämaineisen seurakunnan tukiyhdistyksen  ja hallituksen puolesta
Heikki Linnavirta, yhdistyksen tiedottaja, Karjalohjan pappi ja rovasti (p. 050-3742951)