perjantai 12. heinäkuuta 2013

Toimittajat rippikouluun

Suomen jakaantunut kirkko kiinnostaa mediaa. On kaikkea mielenkiintoista: fundamentalisteja, liberaaleja, herätysliikkeitä, lestadiolaisia sen viittä sorttia, sukupuolineutraaleja, viheruskovia, transuja, homoja, heteroja, piispoja, pappeja, kirkkomuusikkoja ja kanttoreita (ks. vanha Kummeli: synti, ahdistus, kiusaus). Raamattu on pyhä kirja ja outo kirjakokoelma, virsikirjassa on toisinaan nuotit ja toisinaan sitten taas ei. Hautausmaatkin (vainajille rauhattomin paikka kesäisin) ovat kirkon taakkana. Tässä on toimittajaparoilla ymmärrys koetuksella. Median uutisointi on kirkon jäsenille ja työntekijöille kiusallista luettavaa. Empatiasta johtuva myötähäpeä on kohtalaisen suuri.

Kirjailija, pastori ja teologi Pasi Turunen ehdotti toimittajille jonkinlaista kirkon asioitten ajokorttia. Minusta tuo on hyvä ehdotus. Silloin piikit kirkkoon eroamisissa ja liittymisissä häviäisivät marginaaliin. Sisäministerin puheet saatettaisiin ymmärtää oikein, kuten tavallinen kirkkokansakin ymmärtää. Osattaisiin erottaa kirkon ääni, piispan äänestä, seurakunnan mielipide työntekijän näkemyksestä, Raamatun Sana Kansan Uutisista.

Otan mielelläni muutamia ammattitoimittajia koulutukseen ensi syksynä. Koulutukseen pääseminen edellyttää kuuteen messuun osallistumista Karjalohjan kirkossa, kun minä olen saarnavuorossa. Tämä on aikuisriparimahdollisuus niille ammattitoimittajille, jotka haluavat oppia oikeasti kirjoittamaan ja uutisoimaan kristillisestä kirkosta Suomessa.

Heikki Linnavirta, Karjalohjan pappi. rovasti, kirjailija

Ps. Koulutukseen osallistuneet saavat todistuksen. Kaikki osallistujat läpäisevät keskustelupainotteisen opintopläjäyksen, koska opettaja on ammattilainen.

linnavirta(at)gmail.com