keskiviikko 23. tammikuuta 2013

”Vihreät riparit” hanke

Lohjan paikallislehdessä (L-U 23.1.13) kerrottiin menneen ja kuluvan vuoden hämmentyneen kansankirkon rippikoulupainotuksista. Tukijoina ovat Kirkkohallitus, Nuorten keskus ry ja WWF. Tätä olen toivonut jo vuosia. Vihdoin saamme uutta sisältöä perinteisille riparileireille.  Nykyäänhän leirit ovat joko eliittileirejä oman harrastuksen parissa Lapissa, tenniskeskuksissa, ratsastustalleilla tai ulkomailla. Paikallinen vaihtoehto omassa leirikeskuksessa tarkoittaa ensiluokkaista majoitusta ja valmiita aterioita. Tampereen hotellitasoa.

”Vihreät riparit” voivat avata uuden tien talouden säästöihin. Sissiteltat, riukukäymälät, ruoka itsetehtyä, kerättyä ja etupäässä kasvista. Viimeisenä leiripäivänä lihaisaa hernekeittoa. Leireillä voidaan Jeesus-filmien sijaan näyttää Al Goren ilmastomuutoselokuvaa* ja keskustella kierrätyksestä ynnä vedätyksestä. Riparilaiset allekirjoittavat konfirmaatiopäivänä sopimuksen vihreiden arvojen mukaisesti: ”En osta viiteen vuoteen uutta matkapuhelinta, kannettavaa, i-Podia enkä muutakaan luontoa rasittavaa ja halpatyövoimaa hyväksikäyttävää laitetta”.

Alueseurakuntamme Karjalohja (itsenäisenä ollessaan, jo kymmenen vuotta sitten) teki sopimuksen vapaaehtoisesta metsän- ja rantojensuojelusta WWF:n kanssa. Jäädytimme  seurakuntalaisten varoja luonnonsuojelun hyväksi –laskutavasta riippuen – satoja tuhansia euroja tai kolme miljoonaa euroa. Ekologisen ymmärryksemme ja Ensimmäisen Mooseksen kirjan ohjeiden mukaan.

Hyvä, kun kestävä kehitys edistyy. Karsastamani asia on ”Vihreät riparit” hankkeen ja luonnonsuojeluarvojen leimaaminen ”vihreiksi” arvoiksi, koska sana vihreä tuo monelle mieleen jotakin keskeneräistä, kokematonta. Innokasta ilman täyttä ymmärrystä.
Meillä on tarkoitus pitäytyä tänä vuonna riparilaisten kanssa lämpimissä, sateelta suojaavissa sisätiloissa ja nauttia kaikista mukavuuksista. Painopiste meillä on Jeesus, Jumalan Poika, syntisten Vapahtaja. Luontoa suosimme kohtuuden rajoissa ja majoitustasosta tinkien. Kuten ennenkin. Nukumme Lasikirkon lattialla omilla patjoilla. Torstaina meillä on kasvishernekeittoa, johon saa erilliseltä lautaselta lisätä paistettua sikaa, nautaa, poroa ja peuraa.

Siunausta ystävä. Jeesus kanssasi.

Heikki Linnavirta, Karjalohjan pappi, rovasti

* poljettava aggregaatti energialähteenä

1 kommentti:

1. Siunausta "suvaitsemattomalle" veljelle totuuden torvena olemisesta. Vainothan siitä itselleen järjestää näiltä "suvaisevaisilta" suoraan repressiivisen toleranssin oppien mukaisesti.

Linkit buddhalaiseksi itseään kutsuvalle ihmiselle:

VastaaPoista