keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Vaiheessa

Uusi vuosi ja haasteita, kuin Häkämiehellä Venäjän suhteen. Ministeriaikoina. Meillä kuitenkin isompia. Kristuksen kirkko vaikuttaa ajassa ja ikuisuudessa. Sekulaarit päättäjät hääräävät vain ajassa. Mietin päivittäin onko minulla näky vai ajelehdinko? Vastaan itselleni aina iltaisin: ajelehdit.

Vielä muutama kuukausi sitten olin pienen lammikon suurin sammakko. Nyt olen suuren lammikon nuijapää. Meitä on monta. Osa työntekijöitä, osa luottamusväkeä. Yksilöllisyydestä suureen ja mahtavaan Kiinaan, Neuvostoliittoon, Pohjois-Koreaan. Olemme vaiheessa, kuin Arabian kevään rakastajat.

Nyt syntyy uutta ja väkevää. Vapauttavaa ja kristillistä. Jeesuksen juttuja isommalla vaihteella. Jotenkin kuitenkin tuntuu –vaikka olemme totta vie vasta kynnyksellä – että sössimme koko jutun. Muslimiveljeskunta korjaa sadon. Vielä on kuitenkin mahdollisuus.

Olin sata vuotta sitten Sammonlahden seurakuntapiirin (alueseurakunnan) pappi. Gogolin Kuolleita sieluja –seurakuntalaisia – minulla oli n. 10.000. Pidimme messuja, jumalanpalveluksia, lukusia, lastenkerhoja pilvin pimein, kerhoja mummoista/vaareista rippikouluikäisiin. Hoidin yhden riparin, kerhoista helpoimmat (mummot ja hurskaat), lukusista kaikki alueen jutut. Hautasin, vihin ja  kastoin oman alueen väkeä. Ennätys (vieläkin hävettää) oli kolmet hautajaiset ja viidet häät samana päivänä. Mitä ihmisten aliarviointia kirkon taholta!

Silti homma pyöri. Tuosta piiristä tuli sittemmin itsenäinen Sammonlahden seurakunta Lappeenrannan seurakuntayhtymään. Yksi syy toimivuudessa oli se, että osallistuin pappien kokouksiin kerran kuussa. Loput palavereista olivat seurakuntapiirin sisäisiä juttuja. Vain yksi yhteinen kokous  kantaseurakunnan kanssa.

Nyt olen kuukauden aikana saanut alkutuntumaa Lohjan seurakunnan hallintomalliin (vaiheessa toivottavasti). On kokouksia eri kokoonpanoilla, on palavereita työaloittain, on porinaryhmää…koko seurakunnan aluetta koskevaa ”mennään yhdessä ja kimppakivaa”-tyyliä.

Kirkkolaissa ja Kirkkojärjestyksessä, ynnä Lohjan seurakunnan hyväksymässä alueseurakunnan johtosäännössä, kerrotaan alueseurakunnan itsellisestä toimenkuvasta. Sitä odotellessa olemme vaiheessa. Vuonna 2014 asia on toivottavasti hanskassa. Tämän vuoden otamme aurinkoa. Myös silloin, kun sataa vettä/lunta/akkoja.

Jeesus kanssasi, ystävä

Heikki Linnavirta, Karjalohjan pappi, rovasti ja kirjailija